Kurano Bigiman Amsterdammer van het Jaar 2020

AMSTERDAM – Docent klassieke talen op het Ir. Lely Lyceum in Zuidoost, Kurano Bigiman, heeft de titel Amsterdammer van het Jaar 2020 gekregen. Imane is Amsterdammertje van het jaar geworden, in de categorie tot en met 12 jaar. En Tur-G (Arthur) Amsterdammertje van het jaar in de categorie tot en met 18 jaar. Dat maakte burgemeester Femke Halsema zondag 14 februari via een videoverbinding bekend in Theater DelaMar.

Amsterdammers hebben massaal gestemd op hun favoriet. De tien genomineerden voor Amsterdammers van het Jaar hebben afgelopen weken campagne gevoerd voor hun ‘eigen’ goede doel. Allen hebben de nominatie voor deze inmiddels niet meer weg te denken verkiezing als eervol ervaren en een waardering voor wat ze doen. 

Kurano Bigiman is in het schooljaar 2019-2020 begonnen met het opzetten van een gymnasiumafdeling op een school in Zuidoost. Kinderen die in dit stadsdeel naar een gymnasium wilden, moesten voorheen naar de stad. Kurano vond het raar dat zo’n groot gebied als Zuidoost geen gymnasium had en begon er één bij het Ir. Lely Lyceum en met succes. De klassen worden groter en de leerlingen scoren volgens het landelijk gemiddelde.

Corona heeft voor veel evenementen roet in het eten gegooid. Ook voor deze jaarlijkse verkiezing. Het heeft ervoor gezorgd dat de doorgaans feestelijke viering toch in aangepaste vorm en ingetogen werd gehouden. Publiek kon het programma, gepresenteerd door Edson da Graça, thuis via een livestream volgen. Er waren optredens van Dio, Karsu, Justin Samgar, Furious Flow en dj Jasmine Perez.

De verkiezing Amsterdammer en Amsterdammertje van het jaar wordt elk jaar gehouden in het Internationaal Theather Amsterdam. Dit jaar, de zestiende editie, is vanwege corona uitgeweken naar De la Mar.