Genomineerden 2020

De genomineerden Amsterdammer van het jaar 2020 zijn bekend!
Vanaf 1 februari kun je stemmen op jouw favoriet.

Amsterdam blijkt een onuitputtelijk aantal onbaatzuchtige stadsgenoten te hebben dat zich barmhartig inzet voor hun stad en de bewoners. Net als andere jaren hebben Amsterdammers aan de oproep om kandidaten voor te dragen op grote schaal gehoor gegeven.

Diana Sardjoe, oprichtster van de Stichting Moeder is de sleutel.
Als ervaringsdeskundige helpt Diana andere moeders waarvan hun, veelal zonen, tussen de wal en het schip dreigen te raken en hierdoor het verkeerde pad op gaan. Bij de stichting Moeder is de sleutel spelen de moeders een belangrijke, zo niet cruciale, rol om een positieve invloed te houden op hun kinderen.

Gianni da Costa, zorgt al jarenlang als vrijwilliger voor ongedocumenteerde gezinnen. Deze Amsterdamse gezinnen kunnen geen beroep doen op voorzieningen omdat ze niet-legaal in Nederland verblijven. Door de coronacrisis werd hun lot nog schrijnender en werden zij onder andere geholpen met voedselpakketten.

Jurre van de Kamp, oprichter stichting Samen is niet alleen.
Zij helpen mensen die armoede zijn geraakt, staan hen bij met raad en daad zodat zij hun eigen leven weer op de rails krijgen.

Kurano Bigiman, als leraar klassieke talen vond hij het raar dat er in Zuidoost, met bijna 90.000 inwoners, geen gymnasium was. Ruim een jaar geleden werd hem gevraagd om die op te zetten. En dat is hem gelukt!

Minka Bos, van ‘In mijn Buurt – Leren door Ontmoeting’, zorgt met openhartige gesprekken tussen jong en oud voor meer begrip. In de ontmoetingen horen leerlingen van de ouderen het persoonlijke verhaal over het koloniale verleden, of over de Tweede Wereldoorlog in de buurt. De kinderen leren de verhalen doorvertellen alsof het hun eigen verhaal is en spreken bij alle herdenkingen uit naam van hun vertellers.

Mourad El Otmani, is een van de initiatiefnemers van het jongerenplatform Young Amsterdam. Zij bieden jongeren tussen de 15 en 27 jaar de mogelijkheden om hun talenten te ontwikkelen. Dat doen zij actief met diverse programma’s, gericht op jongeren.

Nicolaas Veul, zet zich in voor homo-acceptatie. In het bijzonder strijdt hij tegen de agressieve uitingen waaronder veel mensen uit de lhbtiq+ community lijden. Hij maakt het zichtbaar en bespreekbaar.

Sabina Achterbergh behartig al jaren, samen met haar man, het welzijn van woonwagenbewoners en zigeuners. Bij de dodenherdenkingen, 4 mei op de Dam, spreekt zij namens de Roma en Sinti, waarvan er tijdens de 2de wereld ruim anderhalf miljoen zijn omgekomen.

Sandra Ballij ziet talenten waar anderen beperkingen zien! Zij ontdekte dat veel blinden en slechtzienden ongewild werkeloos zijn. Zo startte zij de onderneming Ctalents, de schakel tussen werkgevers en werknemers met een zintuigelijke uitdaging. Sandra heeft een duidelijk doel voor ogen; werkeloosheid onder zintuigelijk uitgedaagden drastisch te verlagen.

Vicky van der Spoel en Lieve Nieuwint zijn in Coronatijd een nieuw initiatief gestart. Zij zagen dat door Corona de boeren met grote overschotten bleven zitten, noodgedwongen moesten veel producten worden vernietigd. Zij zorgden dat de producten rechtstreeks van de boer naar de Amsterdammer werd gebracht. Een goed voorbeeld van een ondernemersgeest.

Op zondag 14 februari zetten we de genomineerden tijdens een feestelijke Awardshow in het zonnetje. Hun tomeloze inzet voor de stad en haar bewoners maken de stad mooier, leefbaarder, gaver en soms zelfs liever. Twintig koplopers (tien kinderen en tien volwassenen) zijn de inspiratoren en bijzondere representanten van dit positieve geluid.

De uitreiking is 14 februari live te volgen, gratis tickets zijn te reserveren via: ITA.nl/amsterdammerslive

Presentatie is in handen van Edson da Graça, met optredens van onder andere Dio, Karsu, Justin Samgar en Furious Flow