Meester Kwame is Amsterdammer van het Jaar 2022

Kwame Agayapong-Ntra, beter bekend als Meester Kwame, is de winnaar van de Amsterdammer van het Jaar verkiezing van 2022. Dat maakte burgemeester Femke Halsema zaterdag 17 juni bekend in Theater DeLaMar. Tijdens de feestelijke Amsterdamse bijeenkomst presenteerden ook de winnaars van Amsterdammertjes van het Jaar 2022 zich; het Kinderpersbureau met Ons Amsterdams Voedselbosplan. Het plan is door een grote groep leerlingen van verschillende Amsterdamse scholen tot stand gekomen.

Meester Kwame is de oprichter en directeur van Stichting Scientia Potetentia Est (SPE).  Kinderen en jongeren tussen de 4 en 23 jaar oud kunnen hier terecht voor ondersteuning bij school en studie. Ook organiseert hij beroependagen, zodat kinderen geïnspireerd worden door rolmodellen die veel bereikt hebben in hun leven. De lessen bij SPE zijn ook te betalen voor wie niet veel te besteden heeft. Zo wil Kwame gelijke kansen creëren voor iedereen.

Massaal gestemd

Amsterdammers hebben massaal gestemd op hun favoriet. De zes genomineerden voor Amsterdammers van het Jaar hebben afgelopen weken campagne gevoerd voor hun ‘eigen’ goede doel. Allen hebben de nominatie voor deze inmiddels niet meer weg te denken verkiezing als eervol ervaren en een waardering voor wat ze doen.

Een deskundige jury heeft zich over de genomineerden voor het Amsterdammertje van het Jaar gebogen. Het was een lastige keuze, immers alle kandidaten hebben zich vrijwillig en onbaatzuchtig ingezet voor de medemens, de buurt en de stad.

Ons Amsterdams Voedselbos Amsterdammertje van het Jaar

Kinderen van het Kinderpersbureau wonnen op 31 mei de titel ‘Amsterdammertje van het jaar 2022’. De jury was onder de indruk van de gedrevenheid en de aanpak van de groep. Al een aantal jaar maken de leerlingen zich hard voor meer voedselbossen in en rondom Amsterdam. In 2022 werd op hun initiatief het voedselbos de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos geopend. De ander genomineerde Amsterdammertjes kregen ook de kans hun project te pitchen in de Raadszaal en kregen advies van deskundige jury en de locoburgemeester.

Eberthartje

De oeuvreprijs, het Eberhartje, is door voorzitter van Stichting Amsterdammer van het Jaar, Marcel La Rose, uitgereikt aan Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité en initiatiefnemer van het Holocaust Namenmonument. Grishaver kreeg het na vijftien jaar en tal van rechtszaken voor elkaar dat in september 2021 het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat werd onthuld.

De verkiezing Amsterdammer en Amsterdammertje van het jaar wordt sinds dit jaar elk jaar gehouden in Theater DeLaMar. Dit jaar voor de achttiende keer.

Kijk HIER de uitzending van AT5 terug.