Overzicht van alle Amsterdammers van het jaar, vanaf 2005

2021 – Uitreiking 15 mei 2022
Winnaar:
Jason Bhugwandass, heeft als jongere in een gesloten jeugdzorginstelling gezeten en strijdt er nu voor om het beleid te veranderen

 • Julia Zegeling; woont in een studentenflat in Amsterdam-West waar op de gang een regenboogvlag in brand was gestoken. Ze liet het er niet mee bij zitten.
 • Mohamed Ettajiri en Fatimzahra Baba; als jongerenwerker en Buurtmoeder Nieuw-West hebben zij ervoor gezorgd dat de rellen die jongeren op Tussenmeer veroorzaakten vanwege de coronamaatregelen niet zijn geëscaleerd.
 • Pien ter Voert: initiatiefnemer van Het Lichthuis, een plek waar Amsterdammers met psychische problemen in het weekend terecht kunnen.
 • Kibret Mekonnen; een gevluchte journalist uit Ethiopië die het Amsterdams buurtfilmfestival organiseert om Amsterdammers te verbinden.
 • Lamyn Beilgaroui; sportpedagoog geeft kickbokstraining aan jongeren die dreigen te ontsporen en altijd een luisterend oor heeft.
 • Carleen De Lange; oprichtster van Veerkrachtig Betondorp en biedt hulp aan wie het nodig heeft in deze buurt.
 • Ellen Brudet; heeft een poppen- en cadeauwinkel met poppen met een eigen verhaal.

2020 – Uitreiking 14 februari 2021
Winnaar: Kurano Bigiman, leraar: oprichter het Gymnasium van het Ir Lely Lyceum, in Zuidoost

 • Gianni da Costa, zorgt al jarenlang als vrijwilliger voor ongedocumenteerde gezinnen. Deze Amsterdamse gezinnen kunnen geen beroep doen op voorzieningen omdat ze niet-legaal in Nederland verblijven.
 • Lieve Nieuwint en Vicky van der Spoel, zij zagen dat boeren door corona met grote overschotten bleven zitten en er noodgedwongen veel producten moesten worden vernietigd. Zij zorgden dat de producten rechtstreeks van de boer naar de Amsterdammer werd gebracht. Een goed voorbeeld van een ondernemersgeest.
 • Sandra Ballij, startte zij de onderneming Ctalents, de schakel tussen werkgevers en werknemers met een zintuigelijke uitdaging.
 • Nicolaas Veul, is documentaire- en opiniemaker. Hij spreekt zich krachtig uit tegen homofobie en het gemak waarmee we in Nederland (scheld)woorden als ‘homo’, ‘flikker’ en ‘pisnicht’ gebruiken.
 • Sabina Achterbergh, van Vereniging Sinti Roma Woonwagenbewoners Nederland, behartigt de belangen woonwagenbewoners. Bij de dodenherdenkingen, legt zij een krans namens de Roma en Sinti
 • Minka Bos, van ‘In mijn Buurt – Leren door Ontmoeting’, zorgt met openhartige gesprekken tussen jong en oud voor meer begrip.
 • Mourad El Otmani, is een van de initiatiefnemers van het jongerenplatform Young Amsterdam. Zij bieden jongeren tussen de 15 en 27 jaar de mogelijkheden om hun talenten te ontwikkelen.
 • Diana Sardjoe, oprichtster van Stichting Moeder is de sleutel. Als ervaringsdeskundige helpt Diana andere moeders waarvan hun, veelal zonen, tussen de wal en het schip dreigen te raken.
 • Jurre van de Kamp, oprichter van de Stichting SINA. Deze stichting helpt mensen die in de armoede zijn geraakt, ze worden met raad en daad bij gestaan, zodat zij hun eigen leven weer op de rails krijgen.

2019 – Uitreiking 16 februari 2020
Winnaar: Merel Huizinga, zangers – treedt gratis op voor bejaarden

 • Ahmed El Mesri, voorzitter Assadaaka Community
  Als tiener zag Ahmed El Mesrhi hippies naar zijn geboortestad Tétouan in het noorden van Marokko komen. ´Ze kwamen op blote voeten, poederden hun neus, hadden bloemen in hun haar, kortom ze maakten me nieuwsgierig en ik wilde zien wat er aan de overkant gebeurde.’ Zo kwam de toen 16 jarige Ahmed naar Europa met de bedoeling na zo’n 2 maanden weer terug te gaan. Inmiddels is hij al meer dan 30 jaar de drijvende kracht achter het Vriendschapshuis in het hartje van Oost.
 • Alies Fernout, Luktemeer
  Toen Alies Fernhout hoorde dat Zorgboerderij De Boterbloem in de Lutkemeer weg moest en er een circulair bedrijventerrein zou komen, schrok ze daar zo van dat ze zich er meteen mee ging bemoeien. Sinds 2017 neemt ze het voortouw in de actie om de boerderij en het omliggende kostbare historische landbouwgrond te behouden.
  Door de inzet van Alies, en die van de vele vrijwilligers van platform Behoud Lutkemeer die haar meehelpen, staat de zorgboerderij, die aanvankelijk al in 2017 moest zijn ontruimd, er nog steeds. Of van uitstel afstel komt, is nog maar de vraag. Alies blijft in ieder geval strijden tot op het laatst.
 • Chris Belloni, komt op voor homorechten
  Chris heeft net even tijd voor een interview tussen 2 buitenlandse reizen door waar hij voor zijn Stichting Art.1 naar toe moet. Hij is genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar voor het organiseren van het jaarlijks terugkerende International Queer & Migrant Film Festival in Amsterdam. Dit festival richt zich op seksuele diversiteit in migrantengemeenschappen en onderscheidt zich van andere door ‘de brutaliteit van dingen zichtbaar te maken die schuren en relevant zijn’’, schetst Chris.
 • Henno Eggenkamp, Bijlmer-believer
  Henno kwam in 1969 in de Bijlmer wonen, noodgedwongen, want de woningbouwvereniging kwam erachter dat hij illegaal in de Waverstraat woonde. Hij kwam terecht in de flat Groeneveen en later ging hij naar Grubbehoeve, waar hij nog steeds woont. De actieve Bijlmerbewoner heeft een lange waslijst aan activiteiten die hij heeft georganiseerd op zijn naam staan. Alles uit liefde voor de Bijlmer. ´De Bijlmer is eigenlijk mijn project geworden, ik ben ermee begonnen en gestopt´, is zijn conclusie.
 • Renée Frissen, Open Embassy
  Renée Frissen was betrokken bij de noodopvang voor vluchtelingen in de Havenstraat. Daar wachtten mannen die asiel hadden aangevraagd op hun vergunning. ‘Ik was toen net bevallen van mijn eerste zoon, was daardoor meer thuis. Ik wilde iets doen, maar was fysiek niet in de gelegenheid om op pad te gaan. Wat ik goed kan is coördineren en dat kan thuis achter de computer’, vertelt ze.
 • Marian Spier – oprichtster van FEM-START
  Marian kwam uit een mannenwereld, de technische branche, en wist niet veel over hoe vrouwen op de werkvloer worden behandeld. Ze begon met een internationaal platform voor vrouwen; FEM-START; een inclusief programma dat vrouwelijke ondernemers in staat stelt om de wereld te veranderen.
 • Marina Broeva, stichting voor psychische hulp
  Je hoort steeds vaker dat jongeren met stress, burn-outs of mentale problemen te maken hebben. Volgens Marina Broeva wordt het nog niet genoeg erkend en moet er nog heel wat bespreekbaar worden gemaakt zodat jongeren symptomen leren herkennen en er wat mee kunnen doen. Met haar stichting braive wil ze voorkomen dat jongeren met psychische klachten te maken krijgen en in de zorg terecht komen.
 • Nana Addae, atelier in Zuidoost
  Er is volgens Nana genoeg werk in de technische sector, maar er zijn te weinig vakmensen die nog echt iets met hun handen kunnen maken. En dat terwijl kinderen door houtbewerken meer technisch en handig worden. ‘De technologie neemt alles over en de ambacht verdwijnt´, concludeert Nana Addae. Twee jaar geleden begon hij om die reden met het geven van gratis workshops houtbewerking voor kinderen bij kinderboerderij Gliphoeve.

2018 – Uitreiking 20 januari 2019
Winnaar: Abdelhamid Idrissi – oprichter studiezalen

 • Nienke Algra – Sweet 70
  ‘Wij lijken ouderen soms alleen maar in bejaardentehuizen te stoppen, terwijl Zuideuropese landen veel meer respect lijken te hebben voor deze groep.’ Als het over ouderen gaat, springt Nienke Algra direct op de bres. Dat is een van de redenen waarom ze een aantal jaren geleden Sweet 70 is begonnen in Noord. Het leverde de visagiste/grimeuse een nominatie voor Amsterdammer van het Jaar op.
 • Marieke Samallo – Dolhouse/Milkshake
  Het grote publiek kent Marieke Samallo vooral van het Milkshake festival. Zo’n acht jaar geleden stond zij aan de wieg van dit festival in het Westerpark. Een dancefestival met een boodschap. Want dat laatste is belangrijk. ’Ik wilde eigenlijk een festival wat een creatief platform is, een evenement waarbij iedereen zichzelf kan zijn. En dat is best goed gelukt als je naar de bezoekers van Milkshake kijkt. Iedereen, ongeacht wie je bent, waar je vandaan komt of wat je gelooft, kan er zichzelf zijn. En daarnaast staat er natuurlijk een goede line-up. Een tikkeltje rebels. Dat is de sfeer van Milkshake.’Paul Willemse – dak- en thuislozen
 • Paul Willemse begon bij de gemeente als handhaver/toezichthouder. Daar kwam hij voor het eerst in contact met dak- en thuislozen. ‘Ik was toezichthouder en liep toen door de Leidsestraat. Het was hartje winter en ik zag daklozen daar over straat lopen. Ik heb niet geaarzeld en ben naar de Febo gegaan om een kop koffie voor ze te kopen. Zo is het eigenlijk begonnen. Op een gegeven moment ben ik op het Centraal Station overgebleven eten uit gaan delen. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om hen in de kou te laten staan terwijl ik zelf met Kerstmis lekker bij een Chinees restaurant zat te eten.’
 • Alice Roegholt – directeur Museum Het Schip
  Toen Alice Roegholt in 1999 langs het voormalige postkantoortje in de Spaarndammerbuurt fietste, had ze nooit kunnen vermoeden hoe succesvol Museum Het Schip zou worden.
  Nu, ruim 17 jaar na de opening van Museum het Schip, trekt het museum ruim 42000 bezoekers per jaar, uit binnen en buitenland. Alice Roegholt is directeur en oprichter van Museum Het Schip, gewijd aan de Amsterdamse School. Later is daar ook bezoekerscentrum De Dageraad in de Pijp bijgekomen.
 • Caroll Sastro – voorvechtster integratie en toegankelijkheid rolstoelgebruikers
  Om serieus te worden genomen en de toegankelijkheid van haar en haar lotgenoten op de kaart te zetten, heeft ze Platform Gehandicapten Zuidoost (PGZO) opgezet. En dat is hard nodig, want: ‘Validisme (discriminatie van gehandicapten, red.) lijkt heel normaal. Mensen hebben niet eens door dat ze ons discrimineren. Het is institutioneel. Het zit in ons systeem. Daarom is het moeilijk om er tegen te vechten.’
 • Selahattin Vural – Abi Patat in West
  Abi Patat is in de loop van de jaren een soort buurthuis geworden voor de bewoners. ‘Ondernemen is meer dan het verkopen van producten’, zegt Abi. ‘Je kan klanten aan je binden door echt een band met ze op te bouwen. Door een praatje te houden, een luisterend oor te bieden en waar nodig hulp te bieden.’
 • Eric Junge – GroenGrijs bus, ouderen vervoer tegen eenzaamheid
  Met zijn Groengrijsbus maakt Eric Junge met Groen (jong) én Grijs (oud) dagtochten. Zo zorgt hij voor verbinding. ’We willen mensen een ontmoetingsplaats bieden, samen sta je sterker!’ De eerste bus betaalde Junge uit eigen zak, inmiddels heeft hij vijf bussen rijden waarvan drie in Amsterdam. Van huis uit is hij adviseur op het ministerie van Justitie in Den Haag, maar ook voor het rijden van een touringcar draait hij zijn hand niet om. Hij haalde ooit zijn groot rijbewijs in militaire dienst. Dat komt hem nu goed van pas. ’Het begon 7 jaar geleden op een open dag bij zorgcentrum Torendael bij mij om de hoek. Daar hoorde ik dat er geen geld meer was voor dagtochten. Zo is het idee ontstaan.’
 • Peter Reiss – HIV-arts
  Ruim 20 jaar geleden waren hiv-geïnfecteerden nog ten dode opgeschreven. In 1996 was er een grote doorbraak die de wereld deed veranderen. Door internationale samenwerking kwam er medicatie die voor heel veel patiënten een redding betekende.
  Peter Reiss, hiv-arts in het AMC, en zijn team hebben daaraan behoorlijk bijgedragen en doet dat nog steeds. In juli vorig jaar was Peter nog lokale voorzitter van de Internationale Aidsconferentie in Amsterdam waar 15.000 bezoekers op af kwamen, waaronder Bill Clinton en prins Harry.
 • Bianca Tjon a Koy – komt op voor afpersing bij kinderen in Zuidoost
  Schaamte en angst voor represailles zijn de twee redenen voor pubers die slachtoffer zijn van afpersing of beroving om geen aangifte te doen bij de politie. Daardoor komen er geen reële cijfers over dit maatschappelijke probleem boven tafel en wordt het probleem onderschat. Het gevolg is dat de politie er geen prioriteit aan geeft, slachtoffers vaak aan hun lot worden overgelaten en daders vrijuit gaan. Voor Bianca Tjon a Koy een reden om Zuidoost Safety Movements (ZSM) op te zetten, zodat zorginstanties, politie en justitie er niet meer om heen kunnen en het probleem de aandacht krijgt waar slachtoffers op zitten te wachten.

2017 – Uitreiking 14 januari 2018
Winnaar: Frank Westerop – Clown Powie

 • Alex Breedt en Elkan van der Reis Cohen (Happy2Move)
 • Hans Mooren, fotograaf Make a memory
 • Marius Smit, Plastic Whale
 • Gé Ruijfrok, Ieder kind een eigen boek
 • Rolf de Boer, inforsa (verslavingshulp)
 • Meike van der Lippe, stichting Inclusief
 • Robert-Jan Prins, Molen De Otter
 • Eva Yoo Ri Brussaard, Single SuperMom
 • Souad Boumedien, Roze in Blauw, boegbeeld.

2016 – Uitreiking 15 januari 2017
Winnaar: Toon Borst  – De Muntenman

 • Teun Casteling, kunstenaar, oprichter Rederij Lampedusa
 • Rafia Aallouch, stichting Home Empowerement
 • Esmeralda Jongmans, Flora Kokjes in Amsterdam Noord
 • Peter Gualterus, Stichting Blije Buren
 • Nicolette Besemer, voorvechtster minder validen
 • Yvo Manuel Vas Dias, TransAmsterdam
 • Marjorie de Cunha, Miss Amsterdam verkiezing
 • Peter-Jan Brouwer, Buurtcompost
 • Roderik Schaepman, de Buurtcamping

2015 – Uitreiking 17 januari 2016
Winnaar: Nasir Higazi, vrijwilliger inloophuis Blaka Watra

 • Marc ter Haar/Pim Bedet : City Swim, voor ALS onderzoek
 • Lian Priemus, vrijwilliger Havenstraat
 • Marloes Koenen, MMA vechter
 • Michiel Eijsbouts, nam burgerinitiatief door camera op te hangen bij gevaarlijke stoep Marnixstraat
 • Emmy van Woerden en Eva Robertson van de Zuidoost Kliniek; vriendelijkste zorgverlener in Zuidoost
 • Martin Bolscher, Anne Simone Hofmann en Hans Jansen; redders inzittenden auto te water
 • Zwart Wit, kledingmerk opgericht door ondernemende 16 jarigen
 • Karima Belhaj & rabbijn Lody van de Kamp van Salaam Shalom
 • Sanderine van Odijk, duurzaamheidsadviseur bij Metabolic / De Ceuvel

2014 – Uitreiking 11 januari 2015
Winnaar: Iris Kuethe – Kinderbeestfeest Artis

2013 – Uitreiking 12 januari  2014
Winnaar: Marco de Souza  – kinderleerorkest

 • Machteld van Barchjansen – Allerzielen in het Vondelpark
 • Irene Hemelaar – Gay Pride
 • Ricardo Steven Metsen – 2 x een held
 • Sandra Chedi, daklozen opvang in hotel
 • Ivette Forster, organiseerde Kwakoe
 • Maya Meijer Bergman, ontwikkelde het westergastterrein
 • Gert van Beek, vrijwilliger amateurvoetbal         
 • Karin Hanekroot, oprichter vrijwilligersacademie
 • Sebo Bakker, ZID theater in Amsterdam West

2012 – Uitreiking 13 januari 2013
Winnaar: Mark van Zandwijk – wensambulance

2011 – Uitreiking 15 januari 2012
Winnaar: Mohamed Taha El Idrissi – redde 2 mensen van de verdrinkingsdood

2010 – Uitreiking 9 januari 2011
Winnaar: Quirijn Bolle – oprichter supermarkt Marqt

2009 – Uitreiking 10 januari 2010
Winnaar: Wilfred van Oijen – huisarts (euthanasie arts)

 • Gerda Brian – inloophuis/hulp aan prostituees
 • Marcel en Oscar Oosterling – horeca ondernemers/café Oosterling
 • Atef Salib – eerste café voor moslim gays
 • Urszula Antoniak – regisseur
 • Pieter van Empelen – projectleider verbouwing Hermitage
 • Joop Roze – marktkoopman
 • Stefano van Delden – jongerenwerker
 • Renske Kastelein en Gerda Hahn – oprichters restaurant Freud
 • Leona Philippo – muzikant

2008 – Uitreiking 4 januari 2009
Winnaars Ron Sitek + Ray Flu (ambulance broeders)

 • Trijntje Hoogendam – zorgboerderij
 • Elma de Wolff – opvang/huiskamerproject
 • Noa Lodeizen – gevangenen (kinderen) in het buitenland
 • Daryl van Wouw – ontwerper
 • Ernestine Comvalius – eerste directeur van het Bijlmer Parktheater en directeur van Theater Krater
 • Mary Borghoff – redder van hond uit het water
 • Yalcin Cilhangir – Fietsfabriek
 • Joost van Bellen – DJ
 • Marcel Gort – duurzaamheid/windmolens

2007 – Uitreiking 6 januari 2008
Winnaar: Dennis Gebbink – Only Friends

 • Akwasi Frimpong – sporter
 • Willemijn Verloop – War Child Nederland
 • Fatima Sabah – Oprichtster van vrouwencentrum Nisa for Nisa (vrouwen voor vrouwen
 • Piet Kranenberg – redde het huisje bij het Olympisch stadion
 • Aleid van den Brink – directeur Blijf Groep
 • Piet de Bake – kinderboerderij
 • Jack Cohen – de Wallen
 • Ally Derks – directeur Idfa
 • Martijn Beversluis en Geert Kloppenburg – brachten de TukTuk naar

2006 – Uitreiking 8 januari 2007
Winnaar: Saïd Bensellam – welzijnswerker in West

 • Eerste Hulp bij Kunst, Dierck Roosen/Nienke Jansen
 • Kamal Yildiz
 • Elfriede Sinester
 • Sylvia Karres – sportster (Hockey)
 • De Meiden van Halal, Esmaa, Jihad en Hajar
 • Bakkerij Hartog, Fred Tiggelaar
 • Sander Jonen – biljarter
 • Bert Jansen – dierenambulance
 • Sophie van der Stap – schreef het boek Meisje met de negen pruiken

2005 – Uitreiking 8 januari 2006
Winnaar: Regina Mac-Nack, oprichtster Voedselbank

 • Ine van Brenk – oud-veiligheidsadviseur
 • Floor Doll – kinderboerderij
 • Guillaume Elmont – judoka
 • Anita Leeser-Gassan – kinderrechter
 • De Jeugd van Tegenwoordig – muziek
 • Ahmed Marcouch – politiek
 • Rahma el Mouden – zakenvrouw – directeur schoonmaak bedrijf
 • Frank Starik – dichter
 • Jan Wolff – muziekgebouw aan ’t IJ