Zes genomineerden Amsterdammer van het Jaar 2023 bekend

AMSTERDAM – De zes genomineerden voor de titel Amsterdammer van het Jaar 2023 zijn bekend. Amsterdam blijkt elk jaar een onuitputtelijk aantal vrijwilligers te hebben dat zich barmhartig inzet voor hun stad en stadsgenoten. Net als andere jaren hebben Amsterdammers aan de oproep om kandidaten voor te dragen op grote schaal gehoor gegeven. 

De zes genomineerden voor de titel Amsterdammer van het Jaar 2023 zijn:

  • Rikko Voorberg van de Rouwen en Vieren kas op het Mercatorplein in Amsterdam West. Deze kas wordt sinds de opening druk bezocht door mensen die een dierbare missen.
  • Helen van der Bilt van Helen’s Foodmarket waar verspilling van voedsel wordt tegen gegaan en voor verbinding zorgt. Honderd huishoudens met een kleine portemonnee komen dit eten elke dinsdag redden. Zo worden voedseloverschotten en de mensen die dit goed kunnen gebruiken bij elkaar gebracht.
  • Rutger ter Hoeven, voorzitter bij FC Weesp. De voetbalclub heeft zich de afgelopen jaren omgevormd tot buurthuis met allerlei maatschappelijke activiteiten.
  • Wenner Regales, oprichter van Keep it Real. Criminelen proberen de kwetsbaarste jongeren in wijken als Zuidoost te werven. De positieve rolmodellen van project Keep it real, die soms zelf lang in de gevangenis zaten, vertellen hierover aan kinderen in de klas.
  • Rishma Khubsing van Stichting 3 mei, een liefdevol verzoek. De stichting organiseert sinds enkele jaren op 3 mei een herdenking van het koloniaal verleden op de Dam. Hun missie is om een bijdrage te leveren aan het creëren van meer verbondenheid in Nederland tussen de verschillende etnische groepen uit het Nederlandse koloniale verleden.
  • Mare Santema, co-founder en directeur van Usespace. Een kantoor, een school, een huis of een winkel. Buiten de hoofduren blijven de ruimtes ongebruikt. Usespace zorgt ervoor dat mensen een plek krijgen in anders ongebruikte ruimtes.

De genomineerden zijn allemaal zeer enthousiast over en trots op hun eervolle nominatie. Van 8 tot en met 21 juni kan er op de kandidaten worden gestemd op deze site.

Zondag 23 juni maakt burgemeester Femke Halsema bekend wie de Amsterdammer van het Jaar 2023 wordt. Het programma in Theater  DeLaMar, gepresenteerd door Orville Breeveld, bevat naast de bekendmaking van Amsterdammer ook verschillende optredens.